Bamestra's Collectief

Maria Rondèl studeerde aan het Rotterdamse Conservatorium. Naast haar werk als uitvoerend musicus heeft zij haar methodische kennis en stemtechniek op verschillende generaties van studenten overgebracht. Haar kennis, ervaring en talent weet zij al jarenlang in te zetten voor onder meer de amateur-muziek. Maria Rondèl heeft jarenlang gezongen in het Nederlands Kamerkoor onder de bezielende leiding van Felix de Nobel. Zij heeft al vele jaren een internationaal succesvolle zangstudio in de Beemster en is jarenlang verbonden geweest aan de conservatoria van Amsterdam en Alkmaar.
Bij haar afscheid in 2004 is zij benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau voor haar bijzondere verdiensten op muzikaal gebied. Deze onderscheiding werd uitgereikt op de premièreavond van “De Spanjaard moet hangen”, de musical ter gelegenheid van Alkmaar 750 jaar stad, waarbij Maria Rondèl de vocal coach was.

Maria Rondèl is onder meer ook betrokken geweest als docent en initiator bij de Holland Music Sessions in Alkmaar. In 1986 is Maria Rondèl begonnen met een vocaal ensemble bestaande uit een aantal semi-professioneel geschoolde zangers en zangeressen. Aanvankelijk luisterend naar de naam Poldervokaal heeft het ensemble nu de naam Bamestra’s Collectief. In al die jaren zijn er uiteraard vele wisselingen geweest in de samenstelling, maar Maria Rondèl heeft steeds weer een hecht ensemble weten te bouwen met de nadruk op a cappella zang. Het ensemble zingt repertoire dat vele eeuwen beslaat.

Onlangs (lente 2011) verscheen in het blad Cantus Nobilitas van de Vereniging van Vrienden van het Nederlands Kamerkoor een interview met Maria, waarin zij ook uitgebreid ingaat op Bamestra's Collectief. Klik op de volgende link om dit interview te lezen: Interview Maria.