Bamestra's Collectief

Repertoire van Bamestra's Collectief

Bamestra's Collectief staat onder leiding van Maria Rondèl, voormalig lid van het Nederlands Kamerkoor. Het is niet toevallig dat op het repertoire veel bewerkingen staan van Felix de Nobel, jarenlang de bezielende leider van het Nederlands Kamerkoor.
Maar Bamestra's Collectief is niet eenkennig en put uit vier eeuwen vocale muziek, van de verfijnde a-cappellazang uit de zestiende eeuw tot de complexe samenklanken van de close harmony en de veeleisende partituren uit de hedendaagse musical. Mozart, Bach, Schubert en Brahms zijn componisten die veelvuldig op de programma's verschijnen. Maar ook twintigste-eeuwers als Hindemith en Quilter worden niet geschuwd, terwijl Bamestra's Collectief in Nico IJssel over een begaafd huiscomponist en arrangeur beschikt.

Het ensemble zingt altijd zonder dirigent en stelt er een eer in alles uit het hoofd te zingen. Incidenteel krijgen delen uit opera's of operettes een extra accent als 'spectacle coupé'.
In elk concert worden ook werken voor kleinere bezetting - duetten, terzetten, soli, etc - opgenomen. Alle zangers zijn per slot van rekening als solisten geschoold.
Vanaf het begin is de begeleiding in handen geweest van Jan Laan. In 2009 heeft Jan Laan na 22  jaar afscheid genomen als vaste begeleider van Bamestra's Collectief met een door hem zelf samengesteld (en begeleid) concert op 20 juni 2009 in de Vermaning van Noordeinde. Sindsdien worden de concerten begeleid door Jean-Luc Vriend.